BUTTERNUT WALTHAM SÜTŐTÖK BIO VETŐMAG
A Butternut Waltham sütőtök bio vetőmag melegkedvelő, körte alakú sütőtökfajta, íze kellemesen édeskés, dió-mogyoró jellegű. Orange típus.
Futó indájú, termése kb. 30 cm hosszú, tömött húsú, magháza kicsi. Húsa sárgás-narancs színű, aromás illatú.
A termés súlya kb. 2,5 kg. Ősszel nem szabad korán leszedni, akkor viszonylag sokáig eltartható.
A Waltham sütőtököt tartják Amerika legjobb sütőtökének. 1960-ban nemesítették a Massachusetts Mezőgazdasági Kísérleti Állomáson vad afrikai sütőtökökből. Tenyészideje 85-95 nap.
Széles körben ismert és termesztett a világ minden táján, mind az öt kontinensen.
Úgy tartják a Butternut Waltham az egyik legjobb sütőtök a világon, kiváló mogyorós ízű, édes, vajas, sűrű, narancssárga húsú, és téli tárolásra tökéletes, egyszerűen a padlón a folyosón is kibírja. Azt mondhatjuk, hogy a Butternut csak a közelmúltban jelent meg Európában.
A pézsmatökök családjába tartozik. Nevezik orange töknek, bécsitöknek, tamburatöknek vagy olasztöknek is. Romániában: doblec, erdélyben elterjedt neve még az „úritök”. Ismert sonkatök, bébitök néven is. A tök termés alakja jellegzetes, a kocsánytól távolabbi vége kiszélesedő. Húsa a sok karotintól élénk narancssárga.
Szinte kizárólag sütőtök formájában használják az orange tököket, amelyek, majdnem teljesen kiszorították az óriástök sütni való fajtáit.
A Butternut Waltham sütőtök termése 5-6% cukortartalmú, így édesebb az óriás tököknél, eltarthatósága viszont meg sem közelíti azt. Vékonyabb héjuk miatt ezek a fajták egyébként is kevésbé eltarthatók, de bizonyos tárolás alatti bakteriális betegségek is erősen sújtják, ezért maximum decemberig érdemes számolni vele kisüzemi tárolásban.
Magas hőmérsékletet és jó, tápdús talajt igényel.
Helyrevetés esetében a karógyökere mélyre hatol, eléri a 80-110 centiméteres mélységet is, hajtásrendszere pedig leginkább az uborkáéhoz hasonlít. Termeszthetjük támrendszer mellett, de támrendszer nélkül is. A dísztök kelés után nagyjából 30-40 centiméteres magassági nő felfelé, ha eléri ezt a magasságot, akkor lefekszik.
Érdekesség, hogy a termésüregben található magvak 7-8 évig is megtartják csírázóképességüket és második évben jobban kelnek mint közvetlenül a magfogás után.