THAI LEVÉLKORIANDER BIO VETŐMAG
A Thai levélkoriander bio vetőmag egyéves fűszernövény.
A hagyományos koriander (Coriandrum sativum) az ernyősök (Apiaceae) családjába tartozó egyéves növény, amelyet magjáért, annak íz anyagaiért és alkaloiádiért termesztenek.
A Thai levélkoriander egy ázsiai változat, melynek leveleit fogyasztják. Íze sokkal finomabb, harmonikusabb.
Az ázsiai konyha ételeiben a levesek és saláták ízesítésére a leveleit, húsételek ízesítésére pedig termését használják. A mediterrán és az indiai konyha is szívesen fűszerez a korianderrel. A koriandermag a curry fűszerkeverék egyik alkotóeleme. Hazánkban leginkább a termését használjuk savanyított zöldségfélék felöntőlevének fűszerezésére. Íze erőteljes, karakteres, összetéveszthetetlen aromájú.
A levélkoriander lombját használhatjuk frissen is, de ha forró ételhez adjuk, akkor csak a főzés végén tegyük ezt, hogy aromáját megőrizze. A levélkoriander jóval nagyobb lombozatot hoz, mint a sima koriander, ha a magot és a zöldet is használnánk, válasszuk a sima koriandert.
A gasztronómián túl a koriandert a gyógyszeripar, élelmiszeripar és az illatszeripar is alkalmazza jellegzetes illatú olaja miatt. A hagyományos orvoslásban Európa egyes részein diabétesz ellen fogyasztják. Indiában gyulladásgátlóként, az Egyesült Államokban pedig koleszterinszint-csökkentő hatása miatt alkalmazzák. Az illóolaj erős antioxidáns hatást mutat, vizsgálják rákellenes használatának lehetőségét.